Bädda din barnvagn i vinter – allt du behöver veta

Innehåller annonslänkar

Våra bästa tips för hur du vinterbäddar barnvagnen

Att bädda i ordning sin barnvagn när vintern kommer är inte alltid så lätt. Jag vet att jag tyckte det var svårt att veta hur man skulle få till rätt temperatur.

I den här artikeln kommer du få veta allt man behöver tänka på när du ska bädda din barnvagn för vintern. Vi går igenom vilka olika alternativ som finns, och deras fördelar och nackdelar.

Efter att du läst klart kommer du ha full koll på hur du skall få en perfekt bäddad barnvagn i vinter.

Viktigt att din bebis är varm

Själva syftet med att bädda barnvagnen är såklart att din bebis inte skall frysa när det är kallt ute. Konsten är dock att bebisen inte heller skall bli för varm.

Det enklaste sättet att kolla om din bebis är lagom varm är att känna i nacken. Är det varmt och svettigt så är ditt barn för varmt.

Det svåra ligger i att det inte alltid är lika varmt ute, så därför behöver du kunna anpassa temperaturen på något smart sätt.

När jag skulle ordna vår barnvagn inför vinter övervägde jag tre olika alternativ:

  • Bädda med varma filtar
  • Använda varma kläder
  • Åkpåse

Alla tre sätten har fördelar och nackdelar, så jag tänkte gå igenom dem och låta dig välja vilket som passar bäst för din bebis.

bebis ligger i barnvagn

Bädda med varma filtar

En väldigt enkel men ändå effektiv lösning är att bädda din barnvagn med varma filtar.

Fördelar

Eftersom de flesta redan har filtar hemma så behöver man inte köpa någonting för att vara redo för vintern. Det går också att anpassa hur varma filtar du lägger i, beroende på hur kallt det är ute.

Ytterligare en fördel är att du kan göra det varmare när ni redan är ute genom att helt enkelt vika en filt och lägga på din bebis.

Nackdelar

En nackdel med att använda filtar är såklart att din bebis kan sparka av sig filtarna. Det kan bli ganska tröttsamt om din bebis bestämt sig för att den inte vill ligga under en filt idag.

Ytterligare en nackdel är att filtar kan täcka din bebis ansikte. Om din bebis somnar i vagnen så behöver du hålla koll på att det inte hamnar något i ansikte.

Eftersom man oftast använder tjockare filtar på vintern så skall din bebis helst inte ha dem i vagnen när den sover. Läs mer om att sova med filtar här.

Sammanfattning

Filtar är en enkel och billigt lösning. Dock så kräver den att du håller en del koll på din bebis, så den inte sparkar av filten eller får den över ansiktet.

Om du vill att din bebis skall kunna ligga och sova obevakad ute i vagnen är det inte bästa lösningen.

Använd varma kläder

Varför göra sig besvär att bädda vagnen när du helt enkelt kan klä på din bebis varma kläder istället?

Fördelar

När du skall gå ut kan du bara titta på termometern och sätta på din bebis lagom mycket kläder. Du kan vara säker på att kläderna sitter kvar, till skillnad från filtar som kan sparkas bort.

Det innebär att du inte måste vara lika uppmärksam som om du använder filtar.

Du kan också ta upp din bebis ur vagnen utan att den börjar frysa. Istället för att behöva krångla med filtarna så är det bara att plocka upp ditt barn direkt om du känner för det.

Nackdelar

En stor nackdel enligt mig är att du måste klä av bebisen om ni skall gå in en stund. Eftersom du har klätt på den varma kläder så måste du klä av dem varje gång du vill gå inomhus. Istället för att bara kunna ta upp din bebis ur vagnen.

Sammanfattning

Eftersom du vet att kläderna sitter där de sitter så slipper du ständigt hålla koll. Däremot så måste du klä av och på din bebis om du till exempel går på stan och går in och ut ur affärer. Annars riskerar du att din bebis blir för varm.

barnvagn

Åkpåse

En åkpåse är en väldigt praktisk lösning som enkelt låter dig ändra hur varmt din bebis har det.

Fördelar

Genom att använda åkpåse får du enligt mig det bästa av de andra alternativen.

Du kan lätt öppna upp åkpåsen om ni går inomhus och du behöver göra det svalare för din bebis. Det finns heller ingen risk att bebisen sparkar av sig åkpåsen och fryser. Även risken att den täcker ansiktet försvinner.

Åkpåse går enkelt att använda både till sitt- och liggdel i barnvagnen.

Nackdelar

Enligt mig har inte åkpåsen särskilt mycket nackdelar. Förutom att man måste köpa en.

De flesta har redan filtar och varma kläder som man kan använda. Men en åkpåse är inget man måste ha, så om det är tajt med pengar så tycker jag att man kan strunta i den.

Sammanfattning

Åkpåse är för mig det självklara valet när jag bäddar barnvagnen för vintern. Den är smidig att använda och helt klart det bästa alternativet.

Trots att en varm och bra åkpåse kostar en liten slant så tycker jag helt klart att det är värt pengarna.

Så bäddar jag

Jag använder en åkpåse från Elodie Details och är väldigt nöjd. Den är riktigt varm och mysig så jag behöver bara ta på min dotter en mössa och handskar om det är kallt ute. En stor fördel är också att de är riktigt snygga.

Om vi går inomhus så knäpper jag bara upp åkpåsen, istället för att behöva klä av en massa kläder.

Om du är nyfiken på Elodies åkpåsar så har jag skrivit en recension som du kan läsa här.

Lämna en kommentar