BB-väska – det viktigaste att ha med sig till BB

Sakerna som är viktigast att ha packat i din BB-väska innan förlossningen.

Helt plötsligt är det dags, du måste in till förlossningen nu. Vad ska man ha med sig till BB egentligen?

Med den här artikeln ser du till att du har packat allt du behöver i förväg. Med en välpackad BB-väska förberedd försvinner ett stort stressmoment och ger en trygghet i att du inte riskerar att glömma något viktigt.

Kläder till dig själv

Se till att ha med sköna mjuka kläder till dig själv. Tänk på att man kan bli kvar några dagar och det högst troligt kommer bli en del kräks och bröstmjölk/ersättning på dina kläder, så ta hellre några plagg för mycket än för lite.

Även om det inte är någon skönhetstävling så är det skönt att kunna byta tröja när den blivit våt av kräks för femte gången.

Ta med några amningslinnen också ifall du vill undvika att gå runt med öppen sjukhusrock hela dagarna, du kommer träffa en hel del människor och det kan vara skönt att kunna skyla sig.

Stora trosor så du kan byta ifall du inte gillar sjukhusets egna. Glöm inte ett par sköna tofflor!

Kläder till bebisen

Nu har du chansen att välja ditt barns livs första outfit. Tänk på att välja kläder som är mjuka och sköna.

Det är fördelaktigt att ha med sig några ombyten om (när) det sker olyckor. Samma koncept här, hellre för många plagg än för få.

Det finns tyvärr ingen tvättmaskin på rummet på BB!

Necessär

Det gamla vanliga som behövs för att sova borta några nätter. Tandborste och tandkräm, deo, schampoo och balsam.

Amningsinlägg vill du ha för att undvika att allt du kommer i närheten av blir kladdigt av bröstmjölk, ifall du skall amma.

Multi-Mam kompresser. Om du ammar så kommer du få ont i bröstvårtorna, så är det bara.

De här kompresserna är ovärdeliga, börja använda dom redan dag ett för att minimera besvären.

Du kan tacka mig senare.

Filtar

Självklart skall ni ha med en mjuk filt som ni sovit med innan för att den skall lukta som er. Vi hade med oss en filt och den var blöt av kräks innan första dagen var slut.

Var smart – ha med flera filtar.

Stoppa hela sängen full med filtar några veckor innan förlossningen för att slippa att gosa i en kräksfilt.

Vi använde filten i princip konstant på BB när vi skulle ligga hud mot hud med vår dotter, så att hon inte skulle frysa.

Snacks

Kanske det viktigaste att ha i din BB-väska.

Vi var övertygade om att vi hade med oss alldeles för mycket saker att äta till förlossningen. Vi hade godis, kakor och proteinbars i mängder. Inte en chans att vi behöver allt det här tänkte vi.

Det finns inte supermycket att göra på förlossningen när du väntar på att allt skall starta, så vi åt. Efter första dagen började vi ransonera, och tredje dagen var allt slut.

Ta med så mycket ätbara saker du bara kan. Mat, godis, snacks. Allt du kommer på. Vi var helt säkra på att vi hade med oss för mycket, men det räckte ändå inte på långa vägar.

Så länge det går att ha det i rumstemperatur så åker det ner i din BB-väska.

Försök få med lite matigare saker än bara godis och kakor också. Förlossningen kan ta lång tid och det är viktigt att energinivån inte blir för låg.

Glöm inte vattenflaska, annars måste du springa och fylla på vatten hela tiden i de minimala plastmuggarna som finns på toan.

Tips på bra snacks att ha med sig:

  • Riskakor
  • Proteinbars
  • Färdiga mackor
  • Nötter
  • Frukt

Babynest

Vi hade inte med vårat babynest till förlossningen, och det ångrade vi. Vår dotter gillade inte att ligga i plastvagnen som finns på BB så vi hade henne i sängen bredvid oss.

Tyvärr är sängarna smala och vi var livrädda för att råka knuffa ur henne ur sängen om vi skulle råka somna.

Vi löste det genom att bygga någon slags mur med täckte och kuddar, men det hade varit mycket lättare att ha med ett babynest att lägga henne i från början.

Tillsammans med några filtar blir det riktigt mysigt för bebis att ligga och sova i, och det är perfekt att du enkelt kan flytta på det utan att väcka ditt barn. Behöver du hjälp att välja babynest? Läs vår guide här.

Babyskydd

Babyskyddet skall med så ni kan köra hem med barnet när det är dags, ifall ni tar bilen.

Om ni tar er till sjukhuset på något annat sätt så tänk igen vad ni behöver ha för att kunna transportera en bebis på hemresan.

Övrigt att ta med till BB

Mobiltelefon och plånbok. Kamera ifall du inte tänkt fota med telefonen. Laddare till telefonen med lång sladd så du slipper gå upp ur sängen för mycket. Kom ihåg att ta mycket bilder, det kommer du uppskatta senare.

Vi märkte efteråt att vi hade suddiga minnen av ganska stora delar av förlossningen. Det är ju verkligen en speciell händelse så det är inte konstigt att hjärnan inte registrerar allt som händer.

Vi har verkligen varit glada för bilderna vi tog på BB. Be gärna någon ur personalen ta lite bilder på hela familjen tillsammans också.

Sådär! Har du gått igenom hela listan kan du känna dig trygg med att du fått med det viktigaste i din BB-väska.

Fortsätt läsa: Allt du behöver veta om din bebis sömn.

Lär mer: Vilken ögonfärg får din bebis?

Lämna en kommentar