Hur hjälper man bebis med ont i magen? 6 tips som fungerar

Innehåller annonslänkar

Här kommer de 6 bästa tipsen som vi använder när bebis har ont i magen.

Magknip. Få saker är så hjärtskärande som att se sin bebis ha ont. Som tur är finns det oftast något man kan göra för att hjälpa till. Vår dotter hade mycket problem med magen en period och vi har testat allt som finns att pröva.

Eftersom magknip gör det svårt för barnet att somna är det verkligen superviktigt att få kolla på vad som hjälper och inte. Här går vi igenom det som fungerat bäst för oss när vår bebis har ont i magen.

1. Massera magen

Massage kan både hjälpa till att få fart på magen och är samtidigt väldigt mysigt. Lägg ditt barn på rygg och stryk försiktigt med handen medsols på magen. Vi gillar det här knepet eftersom det är väldigt enkelt och fungerar oftast bra.

Se bara till att du inte tappar tålamodet för snabbt! Du kan ofta behöva massera i 15-20 minuter innan det blir någon effekt. Det är heller inte säkert att det hjälper första gången. Gör det till en liten ritual att massera magen efter varje måltid. Testa åtminstone en vecka innan du utvärderar ifall det fungerar eller inte.

2. Semper magdroppar

Den första tiden hade vår dotter ofta ont i magen. Vi började tidigt att ge henne magdroppar varje dag, och tyckte att vi märkte skillnad. Det är förstås väldigt svårt att säga att det var just dropparna som hjälpte, men vår uppfattning är att det i varje fall inte gjorde magen sämre.

Med tanke på att en flaska inte kostar så mycket och det är lätt att ge henne en sked varje dag samtidigt som sina vitaminer så rekommenderar vi ändå att man testar. Så länge bebis inte verkar må sämre av dem så tycker vi att det helt klart är värt det.

ont i magen

3. Hjälp med att rapa

Har din bebis precis ätit och fått ont i magen? Många bebisar sväljer luft när dom äter och får därefter ont i magen på grund av det. Det första vi testar när vår bebis har ont i magen är att se om hon behöver rapa.

Ta upp din bebis i famnen och lägg huvudet mot din axel. Klappa lite lätt på rumpan och gunga lite så kommer det ofta en rap. Det hände många gånger i början att vi glömde rapa bebis efter måltid, och då kom magknipen som ett brev på posten.

4. Pysventil

Vi har använt pysventil vid några tillfällen, oftast på natten eller vid läggdags när bebis vägrar somna. Vi använder den som en sista utväg eftersom det kräver mest jobb av alla sätten i och med att det ofta blir en del bajs att städa upp efter man använt den.

Det skall dock sägas att ibland så har magknipen inte gett med sig vad vi än prövat, och då har alltid pysventilen hjälpt. Rekommenderas starkt att ha hemma i nödfall!

5. Ändra kosten

Om du ammar ditt barn så är det inte omöjligt att du kan undvika magknip genom att ändra din kost. Mat som lök, bönor och kål är gasbildande och kan påverkar din bebis mer än man tror.

Vi ändrade kosten när vår dotter hade mycket problem med magen, och återinförde sedan successivt maten efter hand när det blivit bättre. Lite som med magdropparna så är det svårt att säga om det egentligen gjorde någon skillnad, men när ens lilla barn har ont vill man försöka med allt man kan!

Läs mer om förändringar i kosten här: Mat att undvika när man ammar.

6. Minifom

En anledning till att din bebis har ont i magen kan vara att den sväljer luft när den äter. Ibland kan man ändra något i hur man matar bebisen så den slutar svälja luft. Dock så är det inte alltid det hjälper.

Då funkar minifom väldigt bra. Vi använde det när vår dotter hade ont i magen ofta, och det hjälpte väldigt bra. Den finns i droppform vilket vi tyckte var väldigt smidigt.

Kan verkligen rekommendera att testa minifom.

Relaterat inlägg: Våra 5 bästa tips vid tandsprickning

Lämna en kommentar