Allt du behöver veta om din bebis sömn – 5 tips som får din bebis att somna

Våra bästa tips för att få din bebis att sova så bra som möjligt.

Få saker spelar lika stor som sömn efter att du fått barn, och det fortsätter vara så i många år framöver.

Det finns inget vi försökt lära oss mer om än sömnen, eftersom den är så oerhört viktigt för både dig och ditt barn.

Det räcker med några nätter utan att du får sova innan du är beredd att göra i princip vad som helst för lite vila.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att maximera förutsättningarna för att alla där hemma skall få sova ordentligt.

Hur mycket behöver en bebis sova?

Ett nyfött barn behöver i snitt sova 15-18 timmar per dygn. De fortsätter behöva så mycket sömn tills de är ungefär ett år, då behovet successivt minskar.

Det är inte säkert att ditt barn behöver så mycket sömn, eftersom den individuella variationen är stor. Generellt ser barn till att få sova så mycket de behöver.

Det man skall komma ihåg är att barns dygnsrytm inte alls är likadan som vår. Ditt barn kommer anpassa sig till din dygnsrytm, men det tar tid.

För oss blev vardagen väldigt mycket lättare när vi insåg att vi måste anpassa oss efter vår bebis så länge. Se till att sova när barnet sover.

Hur mycket du än vill så kommer du inte kunna få barnet att somna klockan 20 och gå upp klockan 7 på några månader.

Sov när det finns möjlighet istället för att stånga huvudet i väggen!

Behöver din bebis äta på natten?

Ja, de flesta bebisar behöver äta på natten i alla fall de första månaderna. När barnet blivit cirka fyra till sex månader gammalt behöver det oftast inte mat på natten längre, det kan dock vara lättare sagt än gjort att sluta med det.

När vår dotter var ungefär fyra månader gammal slutade vi väcka henne på nätterna för att ge henne mat.

Däremot så vaknade hon ofta några gånger per natt efter det och då var det absolut lättaste sättet för att få henne att somna om direkt att mata henne.

Hur slutar man amma på natten?

Vi märkte snabbt att det var väldigt bekvämt att mata vår dotter när hon vaknade på natten, hon somnade nästan alltid om direkt då. Vi bestämde oss för att inte stressa och dra ner på det gradvis.

Se till att ditt barn äter ordentligt innan det skall somna, och gör en bedömning om det vaknar ifall du behöver mata eller om du kan hjälpa till att somna om på något annat sätt. Ibland fungerar det lika bra att byta blöja och mysa en stund.

Det är inte den snabbaste lösningen men för oss var det den bästa kompromissen mellan att försöka sluta mata på natten och faktiskt få sova ibland. Vissa nätter fick hon äta så mycket hon ville, och vissa nätter behövde hon inte äta alls.

Sakta men säkert så minskade matningen på nätterna tills att det inte behövdes alls längre.

För vissa fungerar det säkert bättre att sluta tvärt, men vi ville undvika allt för många sömnlösa nätter.

Skulle du sluta mata ditt barn helt på nätterna och hålla fast vid det stenhårt så kan du säkert få resultat ganska snabbt, men vi kände att vi gillar att sova för mycket för det.

Hur vet du att din bebis är trött?

Jag kan verkligen rekommendera att lägga mycket tid på att lära känna ditt barn så fort som möjligt. Att lära sig hur din bebis beter sig när den är trött eller hungrig förenklar vardagen väldigt mycket.

Vi märkte jättestor skillnad på bara några veckor. När vi tidigare inte hade någon aning om varför vår dotter var ledsen var det efter ett tag uppenbart vad som var fel.

Här kommer de vanligaste tecknen på att din bebis är trött:

  • Gäspar
  • Gnuggar sig i ögonen
  • Gnäller och är irriterad
  • Blank i ögonen
  • Blinkar mycket

Våra bästa tips för att få din bebis att somna

Här kommer en sammanfattning om vad som funkat för att få vår dotter att somna. Självklart är det väldigt individuellt vad som fungerar och inte, men för oss har det här gett bäst resultat.

  • Bärsele. Att få vara nära sin förälder och ha det varmt och tryggt är perfekt när man behöver lite hjälp att somna. Vår bärsele har verkligen varit värd sin vikt i guld. Under en period vägrade vår dotter somna på något annat sätt än att man hade henne i bärselen. Väldigt smidigt eftersom du har båda händerna fria samtidigt som du nattar ditt barn.

  • Snutta på något. Att få snutta på exempelvis en napp gör din bebis lugn och trygg, precis som du vill att den skall vara när det är sovdags. Eftersom vår dotter absolut inte ville ha napp så hade vi några veckor när hon somnade genom att snutta på ett av våra fingrar. Inte lika smidigt som bärselen eftersom din ena hand blir upplåst, men mycket bättre än en vaken och arg bebis!

  • Sjung en sång. En gammal hederlig vaggvisa måste vara äldsta knepet i boken, och det är av en anledning. Det finns få saker som är mysigare för en bebis än när mamma eller pappa ligger nära och sjunger en sång. Om du blir trött i halsen efter någon timme eller inte känner att din sångröst är på topp så fungerar det också med att spela upp någon lugn musik för bebisen. Testa babblarnas vaggvisa, finns på spotify.

  • Gå en barnvagnspromenad. Inte det roligaste om klockan är två på natten och det regnar, men ibland är det tufft att vara förälder. Vår dotter har alltid haft väldigt lätt för att somna i vagnen, speciellt om man går på lite ojämn underlag. Testa att gå en sväng på en gräsmatta eller grusplan.

  • Använd en barnvagnsvaggare. För oss har vår barnvagnsvaggare varit ovärderlig. Läs mer om den här Recension av SleepyTroll Baby Rocker.

Min bebis somnar fortfarande inte, vad skall jag göra?

Du har testat allt men inget fungerar. Om din bebis inte somnar trots att den är trött är det oftast något annat som behöver åtgärdas först. Här är checklistan vi brukar följa:

  1. Byt blöja
  2. Testa om bebis vill äta
  3. Se om bebis vill rapa
  4. Har bebis ont i magen?
  5. Är det något annat som stör bebisen?
  6. Är du säker på att din bebis verkligen är trött?

När du gått igenom alla punkter, testa att få din bebis att somna igen. Vi har väldigt sällan behövt gå igenom listan flera gånger. Oftast är det magont eller tandsprickning som har spökat för oss. För tips om vad man kan göra åt det kan du titta på artiklarna nedan:

Hur hjälper man bebis med ont i magen?

Våra 5 bästa tips när din bebis börjar få tänder

Sammanfattning

För oss har sömnen och vad som fungerat verkligen förändrats med tiden. En sak som alltid hjälp har blivit värdelös och tvärtom.

Det är viktigt att hela tiden fortsätta lära sig och hela tiden kunna omvärdera vad som fungerar.

Förhoppningsvis har du lite fler verktyg att jobba med än innan du läste det här. Om du inte orkat läsa allt så kommer det viktigaste här:

  • Lär känna ditt barn. Att kunna veta vad ditt barn behöver när det är ledset är jätteviktigt. Lägg mycket energi på att lära dig tolka ditt barns signaler.
  • Sov när ditt barn sover. Det är jätteskönt med egentid, men kom ihåg att du kanske måste vara vaken hela natten sen.
  • Testa dig fram. Testa allt du bara kan för att få ditt barn att somna. Bara för att något inte fungerade för en vecka sedan innebär inte att det fortfarande är så.
  • Ha tålamod. Det är lätt att bli irriterad när man är trött. Att tappa humöret hjälper inte och kommer bara göra att allt tar längre tid.
  • Om ditt barn är trött så sover det. Om du är säker på att din bebis är trött men inte somnar så är det något annat som är fel. Lös det och njut av sömnen.

Du kanske också är intresserad av Kan en bebis sova för mycket?

Faktan i artikeln är hämtad från http://1177.se.

Lämna en kommentar