Får min bebis sova i babysitter?

Nej, det får den inte. Bebisar skall alltid sova på en fast yta liggandes på rygg. Enligt WHO är det absolut säkrast för en bebis att sova på rygg. Det gäller varje gång den sover, inte bara på natten.

I den här artikeln kommer jag dela några av WHOs råd angående bebisars sömn, eftersom jag tycker det är viktigt att känna till. Råden som ges nedan är framtagna för att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd.

Det här är som sagt råd från WHO för hur du gör risken för plötslig spädbarnsdöd så liten som möjligt. Jag är ganska säker på att alla föräldrar någon gång har brutit mot ett eller flera råd på den här listan. Det har i alla fall jag gjort.

Jag tycker dock att det är viktigt att veta när man bryter mot dem. Så att det finns något syfte med det och inte att det sker av okunskap.

Jag kanske låter min bebis sova i bilbarnstolen eftersom jag inte vill sitta och väcka henne hela tiden när vi skall åka bil i två timmar och hon är jättetrött. Trots att jag vet om att bebisar skall sova på rygg, så väljer jag att bortse från det i enstaka fall.

Säker sömn enligt WHO

Bebisar skall alltid sova på rygg. Oavsett om den skall sova för natten eller bara ta en tupplur så är det ryggläge som gäller. De första sex månaderna är viktigast, men du skall fortsätta med det tills din bebis är ett år.

Lägg din bebis på ett fast underlag. Bebisar skall inte sova mjuka ytor som fårskinn eller kuddar.

Låt det inte ligga saker där din bebis sover. Leksaker, kuddar, filtar och annat skall inte vara i närheten när bebisen sover. Inget skall finnas i närheten av bebisens ansikte.

Tillåt inte rökning nära din bebis. Varken du eller någon annan skall röka nära bebisen.

Din bebis skall sova nära dig, men ensam. Bebisen kan sova i samma rum, men inte tillsammans med dig eller någon annan. Om du lägger bebisen hos dig för att amma eller liknande så skall du lägga över bebisen i sin egen säng igen när du är färdig.

Låt din bebis ha napp när den skall sova. Testa att ge din bebis en torr och ren napp. Vill den inte ha så skall du inte tvinga den. Om du ammar bör du vänta tills du tycker att amningen fungerar bra innan du ger din bebis napp.

Se upp så din bebis inte blir för varm när den sover. Bebisen skall ha en tunn pyjamas när den sover. Temperaturen i rummet skall kännas behaglig för dig, då är det lagom varmt.

Undvik produkter som påstår sig minska risken för plötslig spädbarnsdöd. De flesta sådana produkter har inte blivit testade. Du kan inte veta om de är säkra eller gör någon nytta.

Minska risken för platta ytor på din bebis huvud. Låt din bebis ligga på mage ofta när den är vaken och någon har uppsikt över den. Se till att den inte har huvudet åt samma håll varje gång den sover. Undvik att din bebis får sitta i bilstol och babysitter för mycket.

Rapporten från WHO finns att läsa i sin helhet här: https://www.nichd.nih.gov/sites/default/files/publications/pubs/documents/SIDS_QA-508-rev.pdf

Läs mer om sömn: Allt du behöver veta om din bebis sömn

Lämna en kommentar