Bebisar tar sitt första andetag ungefär 10 sekunder efter de föds. Men hur andas de i magen då?
Svaret är att de inte andas i magen. Bebisens lungor är fyllda med fostervatten. Fostret får syre av mamman genom navelsträngen. Mammans blod syresätts när hon andas in. Blodet tar sig till livmodern, som är sammankopplad med moderkakan.
Mellan moderkakan och bebisen går navelsträngen och därigenom förs syrerikt blod till barnet. Man kan säga att mamman andas åt barnet om man är poetiskt lagd.
Även fast barn inte kan andas i magen så försöker de. Man brukar säga att de övar på att andas. De får inget syre av sina egna andetag, utan det kommer bara mer fostervatten i lungorna. Det skall vara så och bebisar kan inte drunkna i magen.
Det är viktigt att bebisen tränar på att andas så att den klarar sig utanför magen när den föds.
När bebisen föds sker en jättestor omställning för den. Helt plötsligt är den inte omgiven av fostervatten, temperaturen är annorlunda och det finns luft att andas in. Allt detta triggar bebisen att ta sitt första andetag. Ganska häftigt va?
Att öva på att andas är väl inte det enda bebisen gör? Vi har tagit reda på vad de egentligen gör hela dagarna.

Vad gör bebisar i magen?
- Äter. Bebisen behöver mycket näring för att kunna växa och utvecklas. Inte konstigt att man blir hungrigare när man är gravid. Bebisen får näring genom navelsträngen av mamman.
- Tittar. I slutet av andra trimestern kan bebisen öppna sina ögon. Tyvärr finns det nog inte så mycket att titta på inne i magen. Om man till exempel lyser med en ficklampa på magen kan de däremot urskilja ljus.
- Lyssnar. I andra trimestern kan bebisar höra ljud utanför magen. Det den hör bäst är mammas röst. Passa på att sjung och läs för din bebis i magen. Den uppskattar det.
- Hickar. Ibland får bebisar hicka. Mamman kan då känna rörelser som är lite för regelbundna för att vara sparkar.
- Sparkar. I början är det svårt att känna dem, och det är en häftig känsla första gången du känner din bebis sparka. När den blir större kan det däremot bli jobbigare.
- Suger på tummen. Bebisar sätter igång med att suga på tummen redan i magen. Visste du att bebisar ofta använder ena handen mer redan i magen?
- Sover. Bebisen spenderar största delen av sina dagar med att sova. Det klassiska rådet “sov när bebisen sover” börjar redan när den är i magen. Du vet aldrig när sparkar sätter igång.
- Drömmer. Forskare tror att bebisar kan drömma redan i magen. Jag kan tänka mig att det är ett svårt område att forska på, vi får se om de gör några framsteg.
- Växer. Anledningen till att bebisen sover så mycket och att mamman blir så hungrig är att bebisen måste växa. Det är väldigt många saker som skall komma på plats om den skall klara sig utanför magen, så den kämpar så hårt den kan.
- Vänder sig. Bebisar ändrar ställning ganska ofta inne i magen. När det börjar närma sig förlossning kan det spela ganska stor roll hur bebisen ligger. Förhoppningsvis hjälper bebisen till och lägger sig rätt.
Avslutningsvis
Det visar sig att bebisar har rätt mycket saker för sig i magen ändå. Det är lätt att tro att de bara ligger och latar sig och sparkas ibland. Som gravid kan det kännas skönt att veta vad som händer där inne i magen, och att man snart skall få träffa den lilla bebisen som bor där.
Läs mer: När lossnar min bebis navelsträng?