Hur får man bebis att ta napp? Våra 6 bästa tips!

Varför är napp bra?

Nappen. I många år har den hjälpt till att trösta miljontals bebisar. Fördelarna är många. Den ger möjlighet att kunna trösta sin bebis utan att den som ammar behöver ha sitt barn klistrat på sig dygnets alla timmar.

Nappen hjälper till att tillfredsställa barnets sugbehov och gör det ofta lättare för bebis att somna. Den gör det också oftast lättare för ditt barn att somna om när det vaknar.

Som sagt, fördelarna är många och för de flesta är napp någonting man skaffar till sitt barn utan att tänka två gånger. Men vad gör du om din bebis inte vill ha nappen? Det är vanligare än man tror och här kommer våra allra bästa tips för att få ditt barn att ta napp.

Våra bästa tips

  1. Testa olika sorters nappar. Det finns mängder av olika nappar med olika egenskaper. Ge inte upp bara för att din bebis inte gillar några stycken. Några egenskaper som är viktiga att hålla koll på är:

    Storlek. Nappen skall inte vara för stor eller för liten. Om din bebis till exempel kräks eller hostar av nappen så kan den vara för stor.

    Form. Det finns nappar med alla tänkbara former. Försök köpa hem några olika sorter och se vad som fungerar bra och inte.

    Material. Nappar görs i olika sorters material. Det är en bra idé att se till att alla nappar man testar inte är gjorda av samma. Det kan vara så att din bebis inte gillar smaken av materialet.

  2. Ha på lite bröstmjölk eller ersättning på nappen. Ett väldigt användbart knep som förstärker bebisens sugreflex när den skall ta nappen. Om ditt barn känner sig tveksam till att ta nappen kan lite matsmak göra susen.

  3. Vinkla nappen uppåt i gommen. När du stoppar in nappen i bebisens mun skall du testa att vinkla den uppåt, så att den tar i övre delen av gommen.

  4. Lägg barnet vid ditt bröst. Samma koncept som tips nummer 2. Vi lurar helt enkelt barnet att den skall få bröstet, men ger nappen istället. Förhoppningsvis upptäcker barnet att det är rätt trevligt med napp, och bestämmer sig för att fortsätta.

  5. Öva regelbundet. Vissa bebisar behöver hjälp att lära sig tekniken eftersom det skiljer sig lite att amma och suga på napp. Se till att träna med ditt barn så är det inte omöjligt att bebis tar nappen till slut.

  6. Ha tålamod. Vägrar din bebis nappen trots att du testat allt? Vänta en månad och försök igen. Ge det tid och kom ihåg att testa med olika sorters nappar. Även om de inte fungerade förra gången så kan det ibland helt magiskt gå bättre när din bebis blivit lite äldre.

Måste min bebis ha napp?

Nej, det måste den inte. Allt nappen gör går att lösa på andra sätt. Vår dotter hade en period när hon hellre snuttade på ett finger än något annat. Är man lyhörd och uppfinningsrik går det att hitta smarta lösningar som fungerar minst lika bra. Det finns faktiskt några fördelar med att ens bebis inte använder napp också.

  • Det kan vara väldigt svårt att få sitt barn att sluta med napp
  • Om ditt barn älskar napp kan det bli väldigt jobbigt om du till exempel glömmer den hemma när ni åker iväg.
  • Ifall ditt barn inte slutat med napp när deras riktiga tänder börja komma så ökar risken att de kommer behöva tandställning.
  • Om barnet använder napp när det lär sig prata så finns risken att det lär sig uttala vissa ljud fel.

Avslutningsvis

Det är faktiskt inte hela världen om din bebis inte vill ta napp. Vissa vill helt enkelt inte och man kan bara göra sitt bästa. Försök att hitta andra lösningar för att trösta och söva ditt barn som fungerar bra.

Lägg inte alldeles för mycket tid på något som inte fungerar. Den tiden kan du istället använda för att testa dig fram till andra lösningar. Lycka till!

Läs mer: Får min bebis sova i babysitter?

Lämna en kommentar