Hur länge använder man åkpåse?

Innehåller annonslänkar

Ja, hur länge använder man åkpåse egentligen?

Åkpåse är ett väldigt smidigt hjälpmedel att ha som förälder. Istället för att behöva klä på ditt barn en massa kläder när ni skall gå ut så stoppar du bara ner det i åkpåsen. Och på samma sätt slipper du klä av barnet alla kläderna om ni går in en stund.

Många har börjat upptäcka fördelarna med åkpåse. Men hur länge kan man använda dem?

Häng med så går vi igenom det du behöver veta.

Hur länge kan man använda en åkpåse?

Svaret på hur länge man använder en åkpåse beror lite på. Som så mycket annat är det ganska individuellt.

Det enda som hindrar dig från att använda åkpåsen är egentligen att ditt barn inte får plats i den längre. Man brukar därför säga att man använder den i ungefär 3 år.

Det stämmer ganska bra in med hur länge man använder barnvagn. Eftersom åkpåsen oftast bara används i barnvagnen så är det rimligt att man använder dem lika länge.

Vilken tur att de flesta som tillverkar åkpåsar gör den tillräckligt stor för att använda i ungefär tre år.

Hur länge håller en åkpåse?

Min personliga favorit inom åkpåsar, Elodie, säger att deras åkpåsar är utvecklade för att hålla för minst tre barn. Eller nio vintersäsonger.

Det innebär att Elodie också räknar med att man använder åkpåsen tills att barnet är ungefär tre år. Självklart kan du använda den längre, det är bara storleken som sätter stopp till slut.

Mitt tips är att köpa en ordentlig åkpåse av bra kvalité. Då är du säker på att den håller tills att du inte behöver den längre.

Vad skall man tänka på när man köper en åkpåse?

Det finns verkligen hur många åkpåsar som helst att välja mellan. Det kan vara överväldigande att försöka välja bland alla.

Här kommer några tips på vad du skall tänka på när du väljer åkpåse.

 1. Köp en varm åkpåse.
  Enligt mig är åkpåsen syfte att hålla barnet varmt utan att behöva sätta på det massa kläder. Därför valde jag en åkpåse som är varm och mysig, men som går att göra svalare genom att öppna upp den. Du kan göra åkpåsen svalare, men inte varmare.

 2. Se till att den passar på din vagn.
  Vissa åkpåsar passar inte på alla vagnar, se till att kolla upp ordentligt vilka som passar till din.

 3. Välj rätt storlek.
  Se till att ditt barn passar i åkpåsen. Standardmåtten brukar ligga runt 100 cm lång och 50 cm bred. För stora barn kan det vara bra att hitta en som är lite större.

 4. Materialet spelar roll.
  Jag rekommenderar starkt att köpa en åkpåse som har vind- och vattenavvisande tyg. När det blåser och regnar är det skönt att veta att ens barn har det torrt och varmt i åkpåsen. Var noga med att tyget inte är impregnerat med ämnen som är skadliga för ditt barn.

 5. Tvätt.
  Du vill att din åkpåse går att tvätta i tvättmaskin. Helst torktumla också. Livet med småbarn är sällan fritt från kräks och andra kroppsvätskor. Att handtvätta en åkpåse är inte högt upp på listan över saker jag är sugen på att göra om dagarna.

Min favoritåkpåse

Jag tänkte avsluta med att nämna min personliga favorit inom åkpåsar.

Elodie Details Meadow Blossom.

Den klarar alla fem punkterna ovan med bravur och är också vansinnigt snygg, eller hur?

Om du är intresserad av den så har jag skrivit en längre recension av den som finns att läsa här: Elodie Details åkpåse recension 2021.

Lämna en kommentar