Hur länge använder man barnvagn?

Barnvagnen är ett ständigt inslag i livet som småbarnsförälder. Men hur länge använder man barnvagn egentligen?

Svaret är verkligen inte solkart. Jag har dammsugit internet för information om vad som egentligen gäller. Efter att ha läst den här artikeln kommer du ha tillräckligt med kött på benen för att veta när det är dags att inte använda barnvagn längre.

I den här artikeln kommer jag gå igenom vad det finns för rekommendationer som rör barnvagnar. Och utöver det kommer jag berätta hur jag själv tänker kring saken.

Finns det några rekommendationer kring hur länge man använder barnvagn?

Nja. Inte någon som anger någon specifik ålder.

Däremot finns det en del information som vi kan använda till hjälp för att bestämma hur länge man använder barnvagn.

Folkhälsomyndigheten har rekommendationer för barn mellan 0-5 år som lyder:

“Under vaken tid bör småbarn inte begränsas i sin rörelse, förutom när det är nödvändigt. Långa perioder av stillasittande i till exempel barnvagn eller barnstol bör brytas av och ersättas med någon form av rörelse.”

Även WHO har riktlinjer för små barn och stillasittande. De säger att barn upp till 4 år inte får sitta stilla i till exempel barnvagn i mer än en timme. Vidare säger de att barn mellan 1-4 år bör få minst 180 minuters fysisk aktivitet under dagen. För barn mellan 1-2 skall det vara vid olika tillfällen.

Sedan finns ju självklart också en maxvikt för din barnvagn. När ditt barn väger mer än tillverkar anger så får du sluta använda barnvagnen.

Vad innebär det här?

Ja, vi blev ju inte särskilt mycket klokare kring hur länge man ska använda barnvagn.

Däremot kan vi se att varken Folkhälsomyndigheten eller WHO anger någon ålder där man måste ha slutat.

Slutsatserna vi kan dra av det här är att det inte verkar som att det finns några nackdelar med att använda barnvagn tills barnet är 4 år.

Förutsatt att ditt barn får tillräckligt med fysisk aktivitet.

Vi kan därför säga att om ditt barn får för lite fysisk aktivitet för att du använder barnvagn, så bör du trappa ner eller sluta använda den.

Särskilt mycket mer hjälp på traven än så här verkar vi inte få.

Hur länge är det rimligt att man använder barnvagn?

Det verkar inte som att det behöver vara dåligt att använda barnvagnen länge. Om ditt barn ändå får sin fysiska aktivitet om dagarna så kan du fortsätta använda den så länge du vill.

Däremot så tror jag att det är bra att låta sitt barn öva på att gå när det vill göra det. Precis som allt annat som rör barn så är det nog väldigt individuellt.

Om du märker att ditt barn inte orkar gå så långt så tycker jag att man kan fortsätta med vagnen så länge det behövs.

Det vanligaste svaret

De flesta sittdelarna på duovagnar har en maxvikt på 15 kg. Normalvikten för en 3-åring är 15 kg.

Därför tycker jag att man kan ställa in sig på att man använder barnvagnen fram tills att barnet är ungefär 3 år gammalt.

Självklart kan det variera från barn till barn. Om ditt barn är två år och inte behöver barnvagnen längre så är det så. Samma sak om ditt barn är äldre än 3 men fortfarande behöver vagnen ibland. Så länge barnet inte väger för mycket så spelar det ingen roll.

Se till att ditt barn får fysisk aktivitet och använd barnvagnen tills den inte behövs längre.

Letar du barnvagn? Recension av Cybex Priam 2021

Läs mer: Mammaledig – 15 saker att göra på dagarna

Lämna en kommentar