Hur ofta ska en bebis bada?

En bebis behöver bada åtminstone en gång i veckan. Vi badade vår dotter en eller två gånger i veckan från att hon var nyfödd. Ibland blev det fler eftersom hon alltid tyckt mycket om att bada. En bebis behöver badas för att bli ordentligt ren.

Det är bra att dagligen tvätta bebis med tvättlappar eller liknande men det ersätter inte badet. När ditt barn blir äldre och börjar krypa blir dom, som man kan tänka sig, smutsigare mycket snabbare. Bada då när det behövs för att hålla ditt barn rent.

Vad behöver man för att bada en bebis?

  • Först och främst behöver du något att bada barnet i. Det absolut bästa är en badbalja. Vi har testat att bada vår dotter i diskhon också, det fungerade men vi tycker att det är bättre med badbalja.
  • En termometer. Vattnet skall vara så nära 37 grader du kan komma. Det är ingen fara om det blir 38 eller 36, var uppmärksam på om ditt barn verka tycka att det är för varmt eller kallt bara. Vissa säger att man bara kan känna i vattnet med armbågen när det är lagom. Det kan inte jag. Skaffa en termometer så slipper du gissa.
  • Handduk. Se till att förbereda en mjuk handduk som du kan lägga din bebis i när ni badat klart. Tänk på att du eventuellt komma ha en jätteblöt och jättearg bebis i famnen, så lägg handduken på ett lämpligt ställe. Förslagsvis precis bredvid badbaljan.
  • Babyolja. Vi har alltid lite babyolja i vattnet när vår dotter badar. Vi tycker att det gör det lättare att få henne ren och hon blir inte så torr i huden efteråt. Tänk på att en oljig bebis är hal! Vill du vara säker på att undvika olyckor så ha badbaljan och handduken på golvet bredvid varandra.
  • Milt barnschampo. Vår dotter hade ganska mycket hår redan när hon föddes. Det är oundvikligt att det kommer bli kladd i håret, och då känns det skönt att kunna göra rent ordentligt. Vanligtvis sköljde vi bara håret med vatten när hon badade, men är det en liter kräks i håret behövs det schampoo.

Hur tvättar man en bebis

Det lättaste sättet är att använda en mjuk tvättlapp och ljummet vatten. När din bebis är några veckor gammal kan du ta på lite babyolja på tvättlappen också, det blir mycket lättare att få rent då.

Små barn får lätt problem med huden och det gäller att vara extra noggrann vid veck och stället som lättare blir varma och fuktiga. De vanligaste ställena är:

  • Halsvecket
  • Armvecket
  • Bakom öronen
  • Ljumskarna

Eftersom vår dotter var en stadig pjäs hade hon väldigt många fler veck, det är bara att börja uppifrån och gå igenom alla. Se till att du baddar med en mjuk handduk så att ditt barns hud är torr, annars blir den irriterad direkt. Det bästa är att låta bebis lufta sig utan blöja efter tvätten.

Du kan i princip räkna med att ditt barn kommer få något slags utslag på huden någon gång. Det är väldigt vanligt och sällan farligt. Håll koll och tvätta extra noga om det är rött. Går det inte över kan det vara svamp, som behöver behandlas med en speciell salva.

Om din bebis har navelsträngen kvar så är det bra att vara extra noggrann med att tvätta naveln. Läs vår artikel för mer information När lossnar min bebis navelsträng?

När vi hade problem med utslag på vår dotter ringde vi till BVC för att fråga om råd. Vi märkte att det är väldigt svårt att beskriva i detalj hur ett utslag ser ut, och därmed blir det väldigt svårt för någon att hjälpa dig över telefon.

Då testade vi att ringa knodd.se istället och det var jättesmidigt. Vi visade upp utslaget med videochatt och fick direkt veta vad det var också vad vi skulle göra åt det. Rekommenderas starkt!

Läs mer: Vilken ögonfärg får din bebis?

Lämna en kommentar