Kan bebisar svettas?

Ja bebisar kan svettas, men inte riktigt som vuxna.

Bebisar kan svettas. Vissa svettas knappt något alls och vissa svettas mycket. Då vet du det. En följdfråga som dyker upp är: är det farligt om min bebis svettas väldigt mycket?

Bebisar svettas inte när de ligger i magen. Mamman styr deras temperatur då, så det finns ingen anledning för dem att kunna svettas då. När barnet föds börjar svettkörtlarna fungera.

Dock så funkar alla inte på en gång, det är därför små bebisar bara kan svettas i pannan de första dagarna. Efter några veckor kommer de andra körtlarna igång och barnet svettas på hela kroppen.

Bebisar som föds för tidigt behöver hjälp med att reglera sin kroppstemperatur eftersom svettkörtlarna inte fungerar alls innan barnet är 37 veckor gammalt.

Är det farligt om min bebis svettas mycket?

Det visar sig att man inte utvecklar några nya svettkörtlar när man blir äldre, utan man föds med dem. Det innebär att en bebis har lika många svettkörtlar som en vuxen person men på mycket mindre yta.

Bebisar har alltså väldigt mycket svettkörtlar i förhållande till sin kroppsyta. Däremot så kan det ta lite tid innan barnets kropp får koll på läget och kan producera svett ordentligt.

Att din bebis svettas är normalt. Din bebis svettkörtlar utvecklas precis som allt annat, och du kommer förmodligen märka att din bebis svettas mer. Så länge ditt barn får i sig vätska som vanligt så är det oftast inget att oroa sig över. Som vanligt skall du kontakta sjukvården om du är orolig för ditt barn.

Håll också lite koll på om du aldrig ser att ditt barn svettas. Om en bebis är helt oförmögen att svettas är det också bra att stämma av med sjukvården så det inte är något fel.

Var noga att ge din bebis mycket vätska om den svettas mycket. Speciellt på sommaren finns det en risk för uttorkning om du inte ser till att barnet får i sig vätska. Eftersom bebisar är dåliga på att prata måste du vara extra uppmärksam på när bebis vill äta. För barn under 6 månader räcker det bra med bröstmjölk eller ersättning.

Jag säger inte att du skall låta ditt barn frysa. Men väldigt många föräldrar klär på sina bebisar alldeles för mycket. Det är jättebra att du ser till att ditt barn är påklätt ordentligt, men tänk på att det kan bli för varmt under alla kläderna.

Även om det inte är varmt kan din bebis bli uttorkad extra lätt om den till exempel är lös i magen eller kräks mycket.

Sammanfattning

Det är generellt inget att oroa sig för om din bebis svettas mycket. Är du orolig skall du alltid rådfråga sjukvården. Speciellt om din bebis har några andra symptom, till exempel att den är snorig.

Ha en termometer hemma så du kan se ifall ditt barn har feber.

För det allra mesta är det ett tecken på att din bebis är frisk och mår bra om den kan svettas ordentligt.

Se till att ge din bebis extra mycket att äta om den svettas mycket. De kan svettas ut mycket vätska som behöver ersättas. Håll också koll på att den kissar regelbundet.

Tänk också på att inte klä din bebis alldeles för varmt. Det är väldigt vanligt att man lassar på med dubbla tröjor och en filt på det för att barnet inte skall frysa. Istället får du ett väldigt svettigt barn med värmeutslag.

Klä ditt barn som du klär dig själv, det brukar vara lagom. Fråga dig själv om du känner dig sugen på att gosa in dig i fyra filtar när det är 22 grader ute. Inte det? Då vill nog inte din bebis det heller.

Läs mer: Vilken ögonfärg får min bebis?

Lämna en kommentar