Kan en bebis sova för mycket?

Nej, en bebis sover så mycket han eller hon behöver. Bebisar har ett väldigt stort sömnbehov som dessutom varierar från bebis till bebis. Det är normalt att ett spädbarn sover 15-18 timmar om dagen, och det är inget konstigt ifall det ibland blir mer än så.

Om din bebis verkar må bra i övrigt och äter som den skall är det inget att oroa sig över.

Varför sover bebisar så mycket?

När vi människor sover så får vår kropp och hjärna möjlighet att återhämta sig från dagens upplevelser. För en liten bebis behövs det väldigt mycket återhämtning. Tänk dig själv att ha legat i en mage i 9 månader och sedan helt plötsligt komma ut och upptäcka en helt ny värld.

Eftersom det är så mycket nya intryck och upplevelser att sortera så behöver bebisars hjärna otroligt mycket sömn. Lägg sedan till att både hjärnan och kroppen skall utvecklas i ett rasande tempo. Egentligen är det inte så svårt att förstå varför de kan sova så mycket.

När börjar bebisar sova på natten och vara vakna på dagen?

Precis som vanligt när det gäller bebisar så kan det variera ganska mycket. Man brukar säga att när barnet är ungefär mellan två och fyra månader gammalt så börjar det sova mer på natten och vara vaken mer på dagen.

Här kan du som förälder hjälpa ditt barn att lära sig genom att exempelvis se till att det är tyst och mörkt på natten, och att det är ljus och händer mer saker på dagen. Det är också bra att ha en rutin som ni alltid gör när det är läggdags.

Det skall vara på samma sätt varje kväll och kan till exempel bestå av att ni byter blöja, tvättar av bebisen och sätter på pyjamas, för att sedan lägga er i sängen och läsa en bok eller sjunga en sång.

Hur länge ska en bebis sova?

Det finns ingen speciell tid som en bebis bör sova. Spädbarn sover så länge de behöver, se bara till att inte störa ditt barns sömn så sköter bebis det helt själv. Små barn vaknar oftast av att de är hungriga, är vakna i en eller två timmar och somnar sedan igen.

Det är normalt att spädbarn äter ungefär varannan timme, så därför blir deras sovstunder oftast inte längre än så. Sover de längre så är det för att det behövs. Lär känna din bebis och försök att inte vara för orolig. Ta tillfället i akt och försök vila samtidigt som ditt barn, man vet aldrig när du får sova nästa gång!

Avslutningsvis

Om du är orolig för att din bebis sover för mycket så är det med största sannolikhet ingen fara. Det blir väldigt mycket sovande i början, och jag minns att vi längtade tills att vår dotter skulle vara vaken mer och kunna umgås med oss.

Försök att tänka på att varje ålder har sina för- och nackdelar. Om din bebis sover hela dagarna, så se till att du får göra vad du känner för. Jag lovar att det kommer perioder när du kommer längta tillbaka till tiden din bebis sov 15 timmar om dygnet, så se till att du är utvilad när det sker.

Vill du veta mer om sömn? Lär vår guide Allt du behöver veta om din bebis sömn

Läs mer: Hur får man bebis att ta napp? Våra 6 bästa tips!

Informationen i artikeln har hämtats från http://1177.se.

Lämna en kommentar