Kan man amma för mycket?

Innehåller annonslänkar

Nej, du kan inte amma för mycket. Din bebis ser till att få i sig så mycket mat som han eller hon behöver.

Själv tyckte jag att amningen var väldigt mysig i början. Däremot så kände jag efter några veckor som att jag inte gjorde något annat.

Ta det lugnt, det går över.

I den här artikeln får du full koll på hur ofta din bebis behöver äta, och när de slutar äta hela tiden.

Kan man amma för mycket?

Din bebis behov av näring ökar dag för dag de första veckorna. Det innebär att din bebis kommer att vilja amma ofta. Eftersom mjölken oftast behöver hjälp att komma igång så är det bara bra.

Brösten kommer att anpassa sig och till slut ge rätt mängd bröstmjölk. Därför är det viktigt att låta ditt barn amma så ofta det vill.

Att amma långa stunder var väldigt tröttsamt, i alla fall för mig. Det är bra att både du och din bebis får vila mellan amningarna, så att ni båda orkar.

Jag minns att det kändes som att hela livet kretsade kring amning i början. Och så är det för de flesta. Det är jätteviktigt att låta det ta tid för att få det att fungera.

För att svara på frågan: Nej, du kan inte amma för mycket.

Din bebis kommer se till att den får äta så ofta det behövs. Varken mer eller mindre. Även om det kan kännas som att du inte gör annat än amma så är det bara att hålla ut.

Fortare än du anar kommer dina bröst producera mer mjölk, vilket gör att din bebis inte behöver äta lika ofta.

man amma för mycket

Hur ofta ska man amma ett nyfött barn?

Precis som mycket annat när det gäller bebisar så varierar det väldigt mycket. För min egen del så ammade jag varannan timme de första veckorna. Dag som natt.

Oftast märker man själv hur ofta ens bebis behöver äta. Vissa säger att du inte skall amma oftare än var tredje timme. Enligt mig så skall du göra det som fungerar bäst för dig och din bebis.

Om du lyssnar på vad ditt barn vill så kommer ni tillsammans hitta en rutin som funkar bra för er.

Hur ofta din bebis behöver amma beror på lite olika saker.

Hur mycket mjölk producerar dina bröst

Det varierar från person till person hur snabbt produktionen av bröstmjölk kommer igång. Om dina bröst producerar mindre mjölk så kommer din bebis behöva äta oftare. Som tur är så kommer dina bröst lära sig, och producera mer mjölk. Det leder till att du behöver amma mer sällan efter ett tag.

Hur stort sugbehov har din bebis

Även fast din bebis är mätt så kan den vilja amma ändå. Det kan bero på att den har ett stort sugbehov. Om ditt barn har ett stort sugbehov kan det vara skönt att börja med napp när man känner att amningen fungerar bra. Annars får oftast du själv vara nappen.

När slutar bebis amma hela tiden?

Min dotter var ungefär 2 månader när hon inte ville amma lika ofta längre. För vissa sker det tidigare, och för vissa senare.

Det sker när dina bröst producerar tillräckligt mycket bröstmjölk, och din bebis kan äta tillräckligt mycket för att klara sig längre stunder mellan amningarna.

Jag minns själv att jag blev orolig när min dotter inte åt lika ofta längre. Det visade sig att det är helt normalt och händer oftast när barnet är omkring 2 månader gammalt.

Det är jättesvårt att veta hur mycket ens bebis får i sig när man ammar. Därför blir många oroliga att barnet inte får tillräckligt med bröstmjölk. Som tur är så finns det några sätt du kan hålla koll på att din bebis äter tillräckligt mycket:

  • Din bebis är pigg, vaknar av sig själv och vill suga på bröstet
  • Din bebis är nöjd efter att du har ammat
  • Din bebis kissar minst sex gånger per dag
  • Din bebis ökar i vikt
mamma som ammar bebis

Tips för amning den första tiden

Ta hand om dina bröstvårtor!

Jag fick problem med mina efter någon vecka och kan garantera att det inte är roligt. Din bebis tar tyvärr ingen hänsyn till att du har ont.

För det första så skall du se till att din bebis har ett bra tag när den ammar. Jag tycker det var lättast att fråga på BVC. Då tittade en barnmorska när jag ammade och sa om det såg bra ut.

Om ditt barn har fel tag så kan man oftast fixa till det ganska enkelt. Helt klart värt att fråga om innan du får sår på bröstvårtorna.

Om du redan fått sår på bröstvårtorna så skall du skaffa https://www.babyland.se/multi-mam-kompresser-12-st. Jag testade allt som fanns när jag hade det som värst och de här kompresserna var det enda som hjälpte. Jag rekommenderar dem starkt! Om jag inte hade använt dem vet jag inte om jag klarat av att amma.

Avslutningsvis

Jag kan själv minnas att jag undrade ifall man kan amma för mycket. Det känns så i början. Innan du vet ordet av så kommer du sitta och vara orolig för att din bebis inte ammar lika ofta längre.

Det kan vara jättejobbigt att ha en bebis som sitter fast på en i princip dygnet runt.

För mig hjälpte det att tänka på att jag ammar för att hålla mitt barn vid liv. Det är det viktigaste jag kan göra. Jag tror också att om man är noggrann med att amma sin bebis så fort den vill så går det snabbare tills att du inte behöver amma lika ofta.

Faktan är hämtad från https://www.1177.se/barn–gravid/att-skota-ett-nyfott-barn/amning-och-flaskmatning/amning/.

Läs mer:
Mat att undvika när man ammar
Kan man dricka energidryck när man ammar?

Lämna en kommentar