Kan man dricka energidryck när man ammar?

Ja, det är går bra att dricka energidryck när du ammar. Det finns inget som tyder på att ditt barn eller du själv tar någon skada av energidryck. Enligt livsmedelsverket skall gravida begränsa sitt intag av koffein, men när du ammar finns ingen sådan rekommendation.

Man hör ofta om att energidryck innehåller massa dåliga ämnen som påverkar ditt barn negativt. Det står ju till och med en varningstext på burken. I den här artikeln går vi igenom vad forskningen egentligen säger om energidryck och amning.

Kan det vara farligt att dricka energidryck när man ammar?

Teoretiskt sätt kan det vara farligt att dricka energidryck i allmänhet, förutsatt att du dricker extremt mycket. Om du skulle bestämma dig för att hälla i dig många liter energidryck på en dag så skulle du sannolik inte må särskilt bra.

Anledningen till det är densamma som om du skulle dricka otroligt mycket kaffe på en dag, nämligen koffein. Vid väldigt stora intag av koffein kan du uppleva kräkningar, diarré yrsel och illamående. Brukar du inte uppleva det när du dricker energidryck? Nej? Då är det ingen fara.

Hur mycket koffein är för mycket då? Giftinformationscentralen anger mängden koffein där du riskerar en allvarlig förgiftning till 10 gram. En burk Nocco innehåller 180mg koffein, och det innebär att det skulle krävas att du dricker 55 burkar innan du kommer upp i tillräcklig mängd. 

Låter inte jättefestligt. Om du betalar 20kr per burk så är du förutom allvarligt koffeinförgiftad även 1100kr fattigare. Plus pant.

Eftersom det bara är en väldigt liten mängd av koffeinet du får i dig som förs över till barnet via bröstmjölken, så skulle du må riktigt dåligt innan barnet får i sig några mängder värda att tala om.

Ett annat vanligt argument till att energidryck är dåligt är att det innehåller taurin. Taurin är en aminosyra och finns naturligt i din kropp. Livsmedelsverket säger att i den mängd som finns i energidryck är taurin inte farligt, varken för dig eller din bebis.

Kan man röka när man ammar?

Nej, du skall inte röka när du ammar. Till skillnad från energidryck så innehåller cigaretter skadliga ämnen som förs över till ditt barn via bröstmjölken. Rökning är så pass dåligt att du behöver se till att ditt barn inte är nära någon annan som röker, och undvika miljöer som är rökiga.

Barn som utsätts för cigarettrök kan till exempel få dålig blodcirkulation. Du får också låta bli att snusa när du ammar, eftersom barnet annars får i sig nikotin med bröstmjölken. Ett barn som får i sig nikotin regelbundet kan till och med bli nikotinberoende.

Sammanfattning

Du kan utan dricka energidryck utan problem när du ammar, det är lika ofarligt som att dricka kaffe. Om du dricker för mycket energidryck och märker av sömnproblem eller yrsel så rekommenderar jag att du drar ner på det. Det skall dock väldigt mycket mer till innan det är farligt för din bebis.

Både koffein och de andra ämnena som finns i energidryck har det gjort ordentligt med forskning på, och säger livsmedelsverket att det är ofarligt så är det så.

Så drick din energidryck med gott samvete, det är inte sämre än att dricka kaffe. Undvik cigaretter, snus och alkohol så är du en god bit på vägen när det gäller saker som är dåliga för din bebis. Vill du få ännu bättre koll på vilka livsmedel du skall undvika när du ammar kan du läsa Mat att undvika när man ammar.

Informationen i artikeln är hämtad från:
http://livsmedelsverket.se
giftinformation.se

Lämna en kommentar