Mammaledig – 15 saker att göra på dagarna

Är du mammaledig och undrar vad du egentligen skall göra på dagarna?

Den första tiden hemma med bebis är oftast underbar. Allt är nytt och mysigt. Men sen börjar rutinerna sätta sig. Dagarna ser ungefär likadana ut, och du väntar mest på att din bebis skall somna. Eller vakna.

Det är lätt att fastna i samma hjulspår och bara glida med.

Men det behöver inte vara så!

Här kommer vi lista 15 saker du kan göra när du är mammaledig.

15 saker att göra på dagarna när du är mammaledig

 1. Gå och ta foton hos en fotograf.
  Jag är övertygad om att i princip alla tar mycket bilder på sin bebis redan. Men det är något speciellt med professionella bilder tagna av en fotograf. Perfekt att rama in och sätta upp på väggen.

 2. Babybok.
  Skaffa en babybok och fyll i. Det finns en massa olika att välja på, ta gärna en med mycket saker att fylla i. Väldigt roligt att kunna titta tillbaka på senare!

 3. Skriv dagbok.
  Lite som en babybok fast för dig själv. Ta några minuter varje dag och skriv ner hur du mår och vad som händer i ditt liv just nu. När du sitter och saknar bebistiden kan du drömma dig tillbaka med din dagbok.

 4. Gå med i en mammagrupp.
  Mammagrupper är jättebra! Du är inte den enda som har långtråkigt hemma. Kom i kontakt med andra mammor i samma situation och gör saker tillsammans!

 5. Upptäck nya platser.
  Ta en barnvagnspromenad. Men istället för den vanliga rundan så går du någonstans du aldrig varit förut. Åk iväg en bit. Ta med kaffe. Man vet aldrig vad man hittar.

 6. Ta bilder varje månad.
  Månadsbilder är jätteroligt att ha. Jag tycker själv att det är svårt att se hur mycket ens bebis förändras när man hänger med den varje dag. Ta bilder på samma plats och avstånd varje månad och jämför!

 7. Börja barnsäkra.
  Att barnsäkra sin bostad är inget man gör på en förmiddag. Jag kommer fortfarande på saker jag inte tänkt på. Skriv en lista med saker som behöver ordnas innan din bebis börjar krypa.

 8. Gå på babysim.
  Babysim är jätteroligt. Du får komma hemifrån, göra något roligt med din bebis och träffa andra föräldrar. Helt perfekt. Om det inte finns några kurser eller de är för dyra så kan du helt enkelt åka till simhallen en gång i veckan och bada med ditt barn.

 9. Hälsa på släkt och vänner.
  Åk iväg och hälsa på någon. Det är skönt att bara komma hemifrån ibland. Dessutom så brukar det inte vara några problem att lämna ifrån sin bebisen en stund. Ta chansen när den finns.

 10. Lyssna på ljudbok.
  Hitta en bra ljudbok och lyssna. Du kan lyssna tillsammans med bebisen, på barnvagnspromenaden och när bebis sover. Funkar lika bra med en podd.

 11. Virka något.
  Att virka stimulerar hjärnan och håller händerna sysselsatta. Kan du inte virka? Inga problem, du har all tid i världen att lära dig. Börja med ett par varma strumpor till din bebis.

 12. Lär dig något nytt.
  Använd dötiden till att förbättra dig själv. Världen är fantastisk på det viset att väldigt mycket information finns tillgänglig för dig. Vill du lära dig ett nytt språk, eller kanske lära dig mer om ekonomi? Fantasin sätter gränserna, välj något som verkar intressant och lär dig något!

 13. Dansa.
  Sätt på din favoritlåt och dansa med din bebis. Testa lite olika musikstilar och se vilken ditt barn gillar bäst. Personligen rekommenderar jag schlager.

 14. Gör något för dig själv.
  Glöm inte bort dig själv. Se till att du får komma iväg och göra det du vill ibland. Ett frisörbesök eller en massage kanske?

 15. Gör egen barnmat.
  Planera lite olika rätter och gå och handla. Jag kan rekommendera puréer av olika slag. Morot, sötpotatis, majs. Gör ett gäng olika och frys in i isbitskuber. Perfekt att ta fram och värma i micron. Du sparar pengar också!

Till sist

Nu har vi räknat upp 15 saker du som är mammaledig kan göra om dagarna. Såklart finns det hundratals till.

Om du känner att du har tråkigt hemma så försök planera in något varje dag. Enligt mig känns det bättre om man har något som skall göra än att hela dagen bara är tom.

Välj en sak på listan eller hitta på något eget. Försök tänka ut något du skall göra dagen innan och bestäm dig för det.

Lycka till och njut av bebistiden! Du kommer sakna den, jag lovar.

Läs mer: Vad ska bebisar sova i för kläder? – Svaret är viktigare än du tror!

Lämna en kommentar