Mat att undvika när man ammar

Vad får man egentligen äta och inte när man ammar? Här reder vi ut vad du bör undvika.

Maten du äter kan innehålla ämnen som du själv tål, men som din bebis inte mår bra av. Att hålla koll på alla saker är inte det lättaste, därför kommer här en guide med vad du behöver tänka på när du ammar.

Innan du äter

Se till att vara extra noggrann med hygienen i köket. Tvätta händerna, speciellt om du tagit i rått kött. Diska av skärbrädor och knivar som varit i kontakt med kött ordentligt innan du fortsätter med att hacka gurka. Se till att genomsteka kyckling och köttfärs så det inte finns några bakterier kvar. Se till att ha max 4 grader i kylskåpet så dina kylvaror inte blir dåliga.

Jag kan garantera att du inte kommer tycka det är jättekul att vara magsjuk samtidigt som du ammar, så var extra försiktigt så slipper du förhoppnings det.

Fisk

Fisk är väldigt gott och är dessutom fullproppat med nyttiga vitaminer och fetter som är bra för både dig och din bebis. Tyvärr innehåller viss fisk miljögifter som gör att du bör äta väldigt lite av dem om du ammar. Följande fiskar skall du äta max 2-3 gånger per år.

 • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken
 • Röding som är fångad i Vättern
 • Sik som är fångad i Vänern eller Vättern
 • Lax och öring, som är fångad i Östersjön, Bottniska viken, Vänern eller Vättern
 • Abborre
 • Gädda
 • Gös
 • Lake
 • Havskatt
 • Marulk
 • Svärdfisk
 • Stor hälleflundra
 • Tonfisk, både färsk och fryst
 • Ål

Hur vet man var fisken är fångad någonstans då? Lyckligtvis står det utskrivet på förpackningen när du köper den. Ta en bild på listan och ha med dig när du handlar om du är osäker, det är svårt att hålla alla fiskar i huvudet samtidigt!

Alkohol

Enligt livsmedelsverket innebär det troligen ingen risk för ditt barn om du dricker måttliga mängder alkohol när ammar. Vad innebär då måttliga mängder? Med måttliga mängder menas ungefär ett eller två glas vin en eller ett par gånger i veckan. Ditt barn kan fortfarande få i sig alkohol genom bröstmjölken, men det är isåfall en väldigt liten mängd. Tänk på att alkohol har fler negativa egenskaper än att det överförs i bröstmjölken, till exempel så försämras ditt omdöme och kan skapa otrygghet hos ditt barn. Därför bör du undvika alkohol i så stor utsträckning som möjligt, men aldrig dricka mer än ett till två glas vin ett par gånger i veckan medans du ammar.

Naturläkemedel och kosttillskott

Ginseng skall du inte äta medans du ammar, eftersom det kan påverkar nivåerna av östrogen i din kropp. Äter du något naturläkemedel eller liknande så prata först med en läkare eller sjuksköterska på BVC för att kolla att det går bra. På många naturläkemedel finns det en bipacksedel där det står utskrivet om man kan äta det medans man ammar eller inte. Hittar du ingen information är det bäst att undvika det, eftersom man ofta inte vet hur sådana saker påverkar bebisar.

Livsmedelsverket avråder också ifrån att dricka fänkålsté och avkok på anis. Anledningen är att man inte forskat tillräckligt mycket för att kunna säga att de verkligen är säkra för bebisar. Även kamomillté och rooibos tycker vi att du skall låta bli. Livsmedelsverket håller just nu på att utreda ifall de är skadliga för bebisar eller inte, så vänta tills de lämnar besked om det.

Får man dricka kaffe då?

Ja! Till skillnad från när man är gravid så finns det inga rekommendationer om att begränsa mängden koffein när man ammar. Här har man kommit fram till att mängderna som förs över till bebisen via bröstmjölken är så pass små att det inte är till någon skada för bebisen. Så kaffe och andra drycker med koffein är det bara att hälla i sig som aldrig förr. Kom ihåg att inte dricka varma drycker med bebisen i famnen bara!

Du kanske också är intresserad av: Kan man dricka energidryck när man ammar?

Läs mer: Hur ofta skall en bebis bada?

Vill du kolla så att jag inte ljuger för dig eller är du bara intresserad av att läsa mer? https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/ammande/ammande-mat-att-undvika

Lämna en kommentar