När lossnar min bebis navelsträng?

Våra tips för hur du tar hand om din bebis navel den första tiden

Navelsträngen lossnar normalt sett efter 5-15 dagar. Du skall inte försöka dra loss den själv, den kommer att ramla av när det är dags. Här får du några tips på hur du kan snabba på processen. Det kan lukta illa om naveln innan navelsträngen ramlat av. Det är vanligt och ingenting att oroa sig för.

Det finns däremot några saker du bör hålla utkik efter innan din bebis tappat navelsträngen.

Kan man tvätta naveln när navelsträngen sitter kvar?

Ja, du tvättar naveln likadant som allt annat på din bebis. Det vanligaste rådet är att tvätta med ljummet vatten. För att läsa mer om hur du tvättar ditt barn se Hur ofta ska en bebis bada?

Försök att vara varsam när du byter blöja så att inget skaver mot navelsträngen. Du kan testa att vika ner kanten på blöjan om det är svårt att få på den utan att den ligger emot.

Navelsträngen lossnar av sig själv. Du ska inte försöka att dra loss den, även om den sitter löst. Du riskerar då att göra din bebis illa. Låt navelsträngen sitta kvar tills den lossnar av sig själv, det tar sällan mer än två veckor. Det finns några saker du kan göra för att öka chanserna att den ramlar av snabbare.

Gör ditt bästa för att hålla din bebis navel fri från fukt. Det hjälper till att torka ut navelsträngen så den ramlar av snabbare. Det fungerar bra att använda en bomullstops för att få bort fukt. Det är också bra att låta barnet lufta sig mycket utan att ha blöja eller kläder som täcker naveln.

Tecken på att något är fel

Det är normalt att det luktar illa om navelsträngen. Om man tänker att den har varit en del av bebisens kropp, och nu skrumpnar den och håller på att ramla av så är det inte så konstigt.

Bebisar kan dock få infektioner i naveln och om något inte verkar som det skall så ska du kontakta sjukvården. Här kommer några saker att hålla utkik efter:

  • Att det kommer gult var från naveln, den är röd och svullen och luktar illa är tecken på infektion i naveln. Kontakta sjukvården och se ifall ni behöver kolla upp det.
  • Det händer att navelsträngen irriterar huden under på din bebis. Du kan då se en rodnad på naveln. Om du märker att ditt barn har en rodnad som inte försvinner efter en stund, eller som förflyttar sig på huden bör du kontakta sjukvården.
  • Det kan komma lite blod från din bebis navel. Det är förmodligen ingen fara och bör gå över efter några minuter. Om det inte slutar blöda eller om du tycker att det är misstänkt mycket blod kontaktar du sjukvården.

Sammanfattning

Navelsträngen lossnar vanligtvis inom två veckor. För att få den att lossna snabbare kan du göra ditt bästa för att hålla naveln så torr och ren som möjligt. Du får absolut inte dra loss navelsträngen själv. Om det kommer var eller något annat verkar konstigt med naveln är det bäst att kontakt sjukvården.

Läs mer: Vilken ögonfärg får min bebis?

Lämna en kommentar