Recension av Cybex Priam 2022

Innehåller annonslänkar

En grundlig recension av Cybex Priam

Att välja barnvagn är både ett svårt och viktigt val. I den här recensionen kommer du få allt du behöver för att avgöra om Cybex Priam är barnvagnen för dig.

Jag har använt Cybex Priam varje dag sen vår dotter föddes. Eftersom ens barnvagn blir en ganska stor del av ens liv när man får barn skulle jag vilja påstå att jag har rätt bra koll på den.

I den här artikeln kommer jag skriva allt jag tycker och tänker om Cybex Priam efter ett års daglig användning. Allt jag gillar med den och såklart även nackdelarna.

Eftersom du läser en recension om en barnvagn så antar jag att du funderar på att köpa en. Efter att ha läst vår recension av Cybex Priam så kommer du veta ifall den är rätt barnvagn för dig eller inte.

sittdel nedfälld

Fakta

Maxvikt liggdel: 9 kg
Maxvikt sittdel: 22 kg
Vikt: 12,6 kg
Sitthöjd: 80 cm
Hjul: Punkteringsfria gummihjul
Antal hjul: 4 st
Tvättråd: Klädseln kan tvättas i 30°
Fällbart ryggstöd: Ja
Ställbart handtag: Ja
Passar till babyskydd: Ja
Vändbar sits: Ja
Medföljande tillbehör: Regnskydd, babyskyddsadaptrar

Är Cybex Priam bra att köra?

Barnvagnens jobb är att du skall köra din bebis i den. Därför tycker jag att det är extremt viktigt hur bra en barnvagn känns att köra.

Du kommer spendera många timmar med att köra barnvagnen, så därför börjar jag vår recension av Cybex Priam med det här avsnittet.

Enligt mig är Cybex Priam riktigt trevlig att köra. Eftersom jag oftast kör på asfalt eller grusväg så har jag mest erfarenhet av det. På asfalt är den väldigt följsam och du manövrerar enkelt mellan tanter och hundar.

På grus fungerar det också mycket bra att styra. Eftersom den har punkteringsfria gummihjul så kan det bli lite guppigt ibland. För vår del så är det bara positivt eftersom vår dotter somnar mycket lättare när det skakar lite.

Andra underlag jag har kört på är snö, sandstrand, klippor, kullersten och gräs. Jag har aldrig tyckt att Cybex Priam är sämre än vad som känns rimligt oavsett underlag.

Trots att hjulen är av gummi så blir det inte alldeles för guppigt när man kör. Vagnen har en bra stötdämpning som gör att alla underlag känns så behagliga de kan.

Ytterligare ett plus är att vagnen är tyst. Det är inget som gnisslar eller smattrar när man kör. Och när du precis fått din bebis att somna i vagnen är det faktiskt ganska viktigt.

För mig är de punkteringsfria hjulen ett stort plus. Trots att däcken är hårdare än uppblåsbara så slipper du allt besvär med att behöva pumpa hjulen.

Och hur sugen är du på att upptäcka halvvägs in långpromenaden att hjulen har punktering? Även om det blir lite guppigare så är jag garanterad att aldrig behöva ringa efter skjuts för att jag inte kan köra hem vagnen.

Vilka funktioner finns?

Cybex Priam är en genomtänkt barnvagn. Det märks verkligen att de har tänkt till när de gjort den.

I princip allt du kan göra med barnvagnen går att göra med en hand. Vilket är en stor fördel ifall du har en bebis i famnen och faktiskt bara kan använda en hand.

Länge tyckte jag att det var onödigt. Men den dagen du står själv med en skrikande bebis i famnen kommer du vara överlycklig att det går.

Cybex Priam är enkel att fälla ihop. Eftersom i princip alla barnvagnar på marknaden säger att de är det så tvivlade jag lite i början. Innan du lärt dig hur man gör är det självklart inte enkelt.

Dock så kommer du lära dig snabbt för att det faktiskt är ganska enkelt. Eftersom du skall kunna fälla ihop den med en hand så måste det vara enkelt. Och det är det. Efter bara någon dag hade till och med jag lärt mig fälla ihop den utan problem.

Ihopfälld blir måtten 95×60,5 cm. Vi har en Volvo v60 och har inga problem att få plats med den i bagaget.

Även att byta del är väldigt smidigt. Vi bytte mycket mellan liggdelen och babyskyddet.

Eftersom Cybex Priam har adaptrar som låter dig sätta på babyskyddet passar det perfekt när man skall ta sig kortare sträckor till och från bilen.

cybex priam med babyskydd
Cybex Priam med babyskydd

Och precis som allt annat så kan du byta del med en hand. Tack vare smart designade knappar kan du hur enkelt som helst ta av och på de olika delarna.

Trots en ganska stor mängd funktioner så tycker jag ingen av dem känns onödig. Jag har väldigt svårt för saker som är fullspäckade med värdelösa funktioner.

Cybex Priam är som sagt genomtänkt. Och allt som finns på den finns där av en anledning.

Är Cybex Priam bra för min bebis?

Tidigare har vi fastställt att Cybex Priam är trevlig att köra. Men hur är det att färdas i den då? Trots allt är det ju din bebis som skall åka i den.

Vi går vidare med vår recension av Cybex Priam med kanske den viktigaste delen av alla.

Liggdelen

Om vi börjar med liggdelen så är det för det första stor och rymlig. Vår dotter är en stabil tjej men hade alltid väldigt gott om plats i liggdelen. Både på längden och bredden.

Trots att den är så rymlig så har jag aldrig upplevt att vagnen blir stor och otymplig att köra med liggdelen på. Helt enkelt bra design.

Ytterligare ett plus med liggdelen är att den är mjuk och gosig att ligga i för din bebis. Vi kände aldrig att vi behövde bädda med någon filt eller liknande eftersom den var så skön från början.

Eftersom vår dotter alltid gillade att ligga i den så antar jag att hon instämmer.

Liggdelens inredning
Liggdelens inredning

Vidare så kan man öppna upp tyget på framsidan av liggdelen vilket gör att bebisen kan se ut genom ett nät. Förutom att vår dotter älskade att ligga och titta ut genom det så var det bra när det var varmt ute.

Det gjorde ganska stor skillnad på temperaturen i liggdelen när man öppnade upp och fick in lite luft i den.

Sittdelen

Även sittdelen är stor och rymlig, precis som liggdelen. Ändå tycker jag att det känns som att bebisen sitter bra och säkert i den. Vår dotter sitter lika bra i sittdelen nu som första gången hon testade den.

Bältet som finns känns stabilt och är smidigt att använda. Även om din bebis inte är helt stabil själv när den sitter så håller bältet den på plats. Den har mjuka sköna kuddar så det inte skaver på din bebis.

Även här kan du både knäppa och ta loss bältet väldigt enkelt med en hand.

Ytterligare en sak jag gillar med sittdelen är att du kan ställa ryggstödet i fyra olika lägen. Som med allt annat på Cybex Priam så är varje läge användbart. Ett läge när din bebis ligger platt och ett när den sitter upprätt. Och sedan två mitt emellan.

Att ställa om ryggstödet är busenkelt och skulle du av någon anledning känna för det så går även det bra att göra med en hand.

Sist men inte minst så gillar jag att man kan vända på sittdelen. Om din bebis hellre sitter framåtvänd så är det inga problem. Ändrade den sig och vill sitta bakåt nu? Två klick och det är klart.

Och ja, du gissade rätt. Du behöver bara använda en hand för att göra det.

Design

Cybex Priam är enligt mig en riktigt snygg barnvagn.

Och för att du också skall tycka det så får du välja vilken design du vill ha när du köper den. Både ligg- och sittdelen finns i en mängd olika färger där du kan plocka ut de du gillar bäst.

Men det slutar inte där. Du kan till och med välja mellan fyra olika designer till chassit. Jag gillar det eftersom det känns verkligen som att man kan göra vagnen till sin egen design.

Om det är viktigt för dig att din barnvagn ser ut som du vill ha den så är det ett jättestort plus.

Handtaget är skönt att hålla i och går att ändra längd på. Oavsett kroppstyp så kan man hitta en behaglig inställning. Jag gillar också att det är bra grepp i handtaget, så man inte råkar tappa taget.

Samtidigt som Cybex Priam är snyggt designad så känns det också att den är rejält byggd. För mig är det viktigt med bra kvalitet och det får man med den här barnvagnen.

Vilka tillbehör finns?

Vad skulle en recension av Cybex Priam vara utan att nämna tillbehören?

Cybex Priam har en hel del tillbehör du kan skaffa. Vad sägs om terränghjul, parasoll eller skidor istället för framhjul?

Här kommer jag bara gå igenom de vi skaffat och vad jag tycker om dem. Eftersom jag inte testat många av tillbehören kan jag inte uttala mig om dem. Även fast skidor på barnvagnen låter rätt coolt.

Babyskyddsadaptrar

När vi köpte vår Cybex Priam så ingick det några tillbehör. Det klart bästa tillbehöret är adaptrarna som gör att du kan sätta på ditt babyskydd på vagnen.

Vi har använt dem väldigt mycket när vi till exempel bara skall gå en kortare sträcka och sedan åka bil. Istället för att behöva lägga in liggdelen i skuffen och flytta över bebisen till babyskyddet så klickar du bara av det från vagnen och in i bilen. Helt perfekt.

Adaptrarna är jättelätta att använda och går riktigt smidigt att sätta på och ta av. Stor tumme upp för dem.

Regnskydd

Det andra tillbehöret som ingick var regnskydd. Väldigt skönt att ha med sig när det verkligen behövs. Jag tycker att regnskyddet har fungerat bra och aldrig upplevs att det regnat igenom.

Känns bra att veta att bebis sitter tryggt innanför.

Cybex Priam med regnskyddet på
Regnskyddet på

Myggnät

Ett tillbehör som vi skaffade efter vi köpt vagnen är myggnätet. Om du bor någonstans där det finns myggor så är det bra att kunna sätta på det när din bebis sover i vagnen en sommarkväll.

Vi har faktiskt använt det mer än jag trodde att vi skulle göra. Och vår dotter har inte blivit myggbiten än, så det verkar ju som att det funkar.

Myggnätet på
Myggnätet på

Mugghållare

Det sista tillbehöret vi skaffade var mugghållaren. Jag minns inte riktigt varför vi köpte den om jag skall vara ärlig.

Tänk dig att du är ute och går en barnvagnspromenad med en dricka i handen. Helt plötsligt måste du ställa ifrån dig drickan och behöver en mugghållare fäst på din vagn.

Låter det som något du kan råka ut för? Nej jag tänkte väl det.

Köp inte mugghållaren. Det enda som händer är att du kör in i saker för att den sticker ut på sidan av vagnen när du glömmer att den sitter där. För du använder den aldrig.

Vilka nackdelar har Cybex Priam?

Utan några nackdelar hade det inte varit en särskilt bra recension av Cybex Priam. Det finns inte jättemånga saker som är dåliga på den här barnvagnen. Men självklart finns det alltid något som hade kunnat vara bättre.

I beskrivningar av vagnen läser jag ofta att den har en stor och rymlig varukorg. Jag håller faktiskt inte med.

Vi brukar ha vår skötväska i varukorgen, en Fjällräven kånken. Det är ingen stor ryggsäck men det får inte plats särskilt mycket mer när den ligger i.

Lägg till regnskyddet på det så är det fullt. Det är ingen dealbreaker för mig men jag hade gärna sett att den var lite större.

Varukorgen
Varukorgen

Ytterligare en nackdel är att solskyddet på liggdelen är alldeles för kort. Det finns andra vagnar som har ett ordentligt solskydd på sin liggdel, men inte Cybex Priam.

När du fäller ner det skyddar det kanske mot solen om du har tur och den står i rätt läge. Oftast inte. Vi fick köpa en uv-filt för att inte vår stackars bebis skulle få solen i ögonen varje promenad.

Den sista nackdelen enligt mig är att vagnen är lite låg. Vi är inga basketspelare men får böja oss ner när vi sätter i och tar ur vår dotter ur vagnen. Speciellt i liggdelen så blev det påtagligt.

Det är inte så att man måste sätta sig på huk men jag hade önskat att den var lite högre.

Borde jag köpa en Cybex Priam?

Så, är Cybex Priam värd pengarna? Det är ju inte den billigaste barnvagnen.

Jag säger ja.

För mig är den det.

Den kostar en del, men du får så mycket för det priset.

Allt från designen, alla funktionerna och komforten för din bebis. Jag ställer höga krav på en barnvagn, eftersom min dotter skall spendera väldigt mycket tid i den.

Jag vill också kunna använda den länge utan att vara orolig för att den går sönder.

Det tillsammans med alla smarta funktioner som jag ärligt talat inte skulle vilja klara mig utan gör att jag hade valt Cybex Priam igen om jag skulle köpa en ny barnvagn.

Är den för alla? Nej, det finns såklart situationer där andra vagnar är ett bättre väl. Spenderar du 8 timmar om dagen i skogen? Då behöver du en vagn som klarar det bättre.

Om du tycker att det jag berättat om inte låter så viktigt för dig så är det dumt att lägga så mycket pengar på en barnvagn.

Om du däremot som jag vill ha en riktigt barnvagn som klarar det mesta och inte har några stora nackdelar så kan jag varmt rekommendera Cybex Priam.

Sammanfattning

Jag hoppas vår recension av Cybex Priam hjälpt dig underlätta ditt val av barnvagn.

Cybex Priam är en snygg och välbyggd barnvagn som din bebis åker riktigt bra i.

Är du ute efter en barnvagn som har många praktiska funktioner och är lätt att använda så är det här vagnen för dig.

Jag har använt Cybex Priam varje dag i snart ett år och har inte ångrat mig än.

Behöver du en åkpåse till vagnen? Elodie Details åkpåse recension 2021

Den här kan vara ditt bästa köp: Recension av SleepyTroll Baby Rocker 2021

Lämna en kommentar