Guide – spara pengar till ditt barn

Ett bra och enkelt sätt att trygga ditt barns framtid

Att spara pengar till sitt barn är något som ligger mig varmt om hjärtat. För mig är det jätteviktigt att kunna ge mitt barn ekonomisk hjälp i framtiden, till exempel för handpenning till bostad eller körkortslektioner. I det här inlägget kommer jag skriva om varför man skall spara till sitt barn, hur man kommer igång och ge exempel på hur jag själv gör.

Varför borde du ha ett sparande till varje barn?

Att spara pengar till barnen är inte någon självklarhet för alla. Många tror att man måste spara tusenlappar varje månad för att det skall vara värt det. Har du många barn så blir det snabbt en väldigt stor utgift om du skall sätta undan pengar åt var och en. Jag kommer berätta om det enligt mig absolut bästa sättet att få små summor pengar att växa, allt som behövs är tid och några få timmars arbete i början.

Spara på börsen

Att spara pengar åt sina barn på börsen är enligt mig det absolut bästa sättet. Även om du är helt obekant med det och tycker att bara ordet “börsen” låter krångligt och riskfyllt så hoppas jag att du läser klart det här inlägget och ger det en chans, för skillnaden är verkligen enorm mot att bara ha pengarna på ett sparkonto.

Varför är det då så bra att spara på börsen? Det bästa med börsen är att sett över lång tid, så går den upp. Eftersom ett barnsparande av förklarliga skäl sträcker sig över lång tid så kommer pengarna du sparar åt ditt barn att växa mycket mer än på ett sparkonto med ränta.

Räkneexempel

Om du sparar undan 400kr i månaden åt ditt barn så kommer du efter 20 år ha sparat ihop 96000kr. Om du istället investerar 400kr i månaden i en fond som i snitt ökar med 7% i värde per år, så kommer du efter 20 år ha 203014kr.

Skillnaden på några timmars jobb för 20 år sedan leder alltså till att pengarna mer än dubblas. I min värld är den timpenningen svårslagen.

Hur gör man då?

Det första du behöver göra är att öppna ett konto att spara på. Jag rekommenderar starkt att bli kund hos antingen Avanza eller Nordnet. De är banker som inriktar sig just på sparande på börsen. Det är värt tiden det tar att bli kund hos någon av dem för att de är så pass mycket bättre än de vanliga storbankerna. Personligen använder jag Avanza.

När du blivit kund är det dags att öppna ett konto för sparandet. Se till att du väljer investeringssparkonto. Jag använder det eftersom man inte behöver oroa sig över att behöva betala skatt när man säljer sina fonder. På ett investeringssparkonto dras skatten automatiskt varje år och du kan köpa och sälja precis hur du vill.

Nu är det dags att att välja vad man vill spara i. För nybörjare rekommenderar jag en fond med mycket låg eller helst ingen avgift. På Avanza finns det en fond som heter Avanza Zero som är helt fri från avgift. Vet man inte vad man skall välja så tycker jag man kan börja med den.

Sätt upp ett automatiskt månadssparande. När du är inloggad på Avanza kan du välja att pengar skall föras över till ditt investeringssparkonto ett visst datum varje månad, och sedan köpa Avanza Zero. Helt utan att du behöver göra någonting.

Klart! Du har nu ett väldigt bra sparande till ditt barn, bra jobbat.

Tips och tricks för ett framgångsrikt sparande

Sätt inte över för mycket pengar. Tanken med barnsparandet är att det skall få växa till sig ostört under lång tid. Det är lätt att bli för entusiastiskt och spara mer än man egentligen har råd med, vilket till slut gör att du måste sälja en del av sparandet. Målet är att inte sälja något från fonden på 20 år, eller hur lång tid du nu vill spara.

Öppna kontot i ditt eget namn. Det är inte säkert att ditt barn är redo för att få en stor summa pengar på sin 18årsdag. Genom att spara i ditt eget namn kan du själv välja när ditt barn får ta del av sparandet.

Glöm bort sparandet. Många tycker att det är väldigt jobbigt när ens sparande sjunker i värde. Vissa år kommer börsen gå ner, det går inte att undvika. Det sämsta man kan göra är att sälja för att man ligger på minus. Låt sparandet tugga på automatiskt och känn dig trygg med att du kommer ligga ordentligt på plus efter 20 år.

Läs mer

Undrar du vad en fond egentligen är, eller varför börsen troligtvis kommer gå mer upp än ner även i framtiden? Jag hoppas att det här inlägget har väckt något slags intresse hos dig att ta reda på mer inom den här världen. När jag först började intressera mig för sparande på börsen var det genom att jag hittade sidan www.rikatillsammans.se. Om du efter att ha läst det här fortfarande känner dig osäker på om du borde spara på börsen, så tycker jag verkligen att du skall titta in på den sidan också.

Lämna en kommentar