Vad ska bebisar sova i för kläder? – Svaret är viktigare än du tror!

Innehåller annonslänkar

Ja, vad ska bebisar sova i för kläder egentligen?

Att du väljer rätt sovkläder till din bebis kan vara viktigare än du trott.

Med rätt klädval förbättrar du din bebis sömn samtidigt som du minimerar risken för plötslig spädbarnsdöd.

När jag själv fick barn hade jag aldrig ägnat en tanke åt vad min bebis skulle sova i för kläder. Spelar det ens någon roll?

I den här artikeln kommer jag gå igenom:

  • Varför är det viktigt vilka kläder din bebis sover i?
  • Vilka alternativ finns det att välja på?
  • Vad som har fungerat bäst för oss.

Inte för varm, inte för kall

Du vill se till att din bebis är lagom varm när den skall sova.

Om din bebis fryser kommer den inte att sova särskilt bra. Eftersom i princip alla vet att bebisar vill ha det varmt och gosigt så är det vanligt att man bullar in dem i både kläder och filtar.

Trots att det är bra att din bebis inte fryser så vill du inte heller att den är för varm. Enligt 1177 ökar risken för plötslig spädbarnsdöd om ditt barn är för varmt när det sover.

Om din bebis svettas så kommer det dessutom ha svårare att sova. Vidare riskerar du att bebisen får värmeutslag som kliar.

Allt handlar om att få bebisen lagom varm. Men vad är lagom varmt då?

Den lättaste lösningen är att utgå från sig själv. Om du tycker att det är lagom varmt med en pyjamas där bebisen sover så tycker förmodligen bebisen det också.

Om du är orolig att din bebis är för varm kan du testa att känna i nacken på den. Är det varmt och svettigt behöver du få ner temperaturen på något sätt.

trött bebis

Kan bebisar ha täcke?

Helst inte. Enligt 1177 riskerar tunga täcken eller filtar att hamna över din bebis ansikte när den sover. Även det kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.

De rekommenderar istället att använda ett tunt täcke eller ett lakan. Självklart är det absolut säkrast att inte använda något alls.

Vissa barn har lättare att somna om de har till exempel en filt att gosa med.

Kom ihåg att bebisen lätt kan sparka av sig filtar och då riskera att bli för kall. Jag har alltid tyckt det är smidigast att barnet har ett sovplagg på sig och kanske en filt bredvid att gosa med.

Pyjamas

Förmodligen det första som dyker upp hos många när man undrar vad bebisar ska sova i för kläder. Och av en väldigt bra anledning.

Pyjamas är ett väldigt flexibelt sovplagg som gör det lätt att reglera din bebis temperatur beroende på hur varmt det är i rummet.

Om rummet bebisen sover i är varmt så kan du välja en pyjamas med korta armar och ben. Vår dotter är rätt varm av sig så vi använder kortärmad pyjamas ofta.

Ifall din bebis blir kall om armar och ben så passar det bättre med en långärmad pyjamas.

Vår dotter hade en period när hon blev kall om fötterna på kvällen. Då skaffade vi bara en pyjamas med fötter. Väldigt smidigt att ha några olika sorter och kunna variera beroende på vad som behövs.

Om du väljer att skaffa pyjamas så rekommenderar jag att köpa ett gäng i samma storlek. Vårt rekord är att ha bytt 3 pyjamasar på en natt pga kräks och annat.

Tur att de är lätta att ta på och av!

Sovpåse

Ett alternativ överväga är att använda sovpåse.

En sovpåse ser ofta ut som en klänning fast ihopsydd nere vid benen. Det innebär att din bebis kan röra sig fritt mer armarna men samtidigt känna sig tryggt omsluten av ett täcke.

Precis som pyjamasar så finns det långärmade och kortärmade sovpåsar, beroende på hur varmt din bebis vill ha det.

Jag ser en ganska stor fördel med åkpåsar om din bebis gillar att ha filt. Med en sovpåse får du samma känsla som att ha filt men med högre säkerhet.

Eftersom nederdelen är ihopsydd som en påse så kan din bebis inte dra upp den till sitt ansikte som den kan göra med en filt.

Din bebis kan inte heller sparka av sig sovpåsen och bli kall.

Vissa bebisar gillar helt enkelt filt bättre än pyjamas och då är sovpåsen ett väldigt bra alternativ.

bebis i pyjamas

Vad ska bebisar sova i för kläder?

Ja, som allt annat så beror det lite på.

Personligen tycker jag mycket om pyjamas.

Att ta på sig pyjamasen har blivit en viktig del i vår kvällsrutin här hemma.

Vi har använt pyjamas från början och det har funkat bra. Då finns det enligt mig ingen anledning att testa andra saker.

Vissa bebisar älskar att ligga under en filt eller täcke. Då tycker jag absolut att man skall skaffa sovpåse och testa det.

Ytterligare en fördel med pyjamas är att de oftast är billigare än en sovpåse. Som jag nämnde tidigare så är det ganska lätt att byta en pyjamas om den blir nedkräkt.

Det är säkert lätt att byta sovpåsen också, men inte lika kul att köpa hem tillräckligt många för att det alltid skall finnas rena.

Jag skulle rekommendera att börja med pyjamas, för att sedan testa sig fram.

Så länge du hittar vad som funkar bäst för din bebis, så är det bästa alternativet.

Mer om sömn: Allt du behöver veta om din bebis sömn – 5 tips som får din bebis att somna

Lämna en kommentar