Våra 5 bästa tips när din bebis börjar få tänder

Knepen som funkat för oss när det gör ont i bebis tänder

Just nu har vi en bebis som håller på att få tänder här hemma. Det är periodvis väldigt jobbigt, både för vår dotter men också för hennes föräldrar. Vi märker skillnad i att hon har mycket svårare att somna än vanligt och verkar inte riktigt vara sig själv.

Vi har testat allt vi kommit på för att hjälpa henne och här är vad som fungerade bäst för oss:

1. Tugga på något

Ge bebisen något att tugga på. Här hemma fungerar det bäst med någon mjukare leksak i plast. När man hjälper till och håller i den åt henne så märker man verkligen hur hon kliar sig i munnen.

Om man har lite tur kan hon till och med ligga på golvet och hålla i leksaken själv ganska länge. En enkel lösning som fungerar ibland, tyvärr blir hon nästan lika ofta arg och kastar iväg leksaken istället för att klia sig.

Bonustips: ha en leksak i kylskåpet redo att ta fram när det blir sura miner, kyla lindrar besvären ytterligare.

2. Multi-Mam gel

En gel som man bara stryker på tandköttet och lindrar besvären. Jag kan erkänna att vi var skeptiska till att den skulle fungera, men till slut bestämde vi oss för att testa den ändå. Vi blev faktiskt positivt överraskade.

Det är väldigt lätt att bara stryka på ett lager på tandköttet, och vi har märkt en snabb förbättring varje gång vi använt den. Vi tar oftast fram den när det är läggdags och hon inte vill somna, eller vaknar mitt i natten av att det kliar i munnen.

Eftersom tuben inte är jättestor så skulle den ta slut ganska snabbt om man använde den hela tiden. Helt klart en bra lösning att kunna plocka fram när det verkligen behövs.

Ett bonusknep är att förvara den i kylskåpet, då lindrar den ännu lite bättre.

3. Massera tandköttet

Ibland är det svårt att klia sig själv när man är en liten bebis. Vi har testat att själva massera tandköttet försiktigt med fingret. Utmaningen ligger i att vi inte vet exakt var någonstans det kliar och det är svårt att veta om man är på rätt ställe.

Jag tycker att det har fungerat ganska ofta, och eftersom de flesta alltid har ett finger med sig så är det väldigt lätt att testa. Ibland räcker det med att bebis får lite massage och sedan är det bra igen. Gör det regelbundet så håller du också bra koll på ifall det är fler tänder på väg upp!

4. Ge närhet

Ibland kan du inte ta bort det som gör ont på din bebis. När man testat allt och inget hjälper så återstår det bara att finnas där. Trösta och prata med ditt barn istället för att bli frustrerad.

Se om du kan flytta fokus från att det gör ont i munnen genom att sjunga en sång. En av de viktigaste uppgifterna man har som förälder är att ge sitt barn trygghet när något är otäckt.

Det är en viktig insikt att ditt barn kommer vara ledset ibland utan att du kan göra något åt det. Det är jobbigt men något du måste kunna hantera. Se till att ditt barn känner att du finns där och bryr dig.

5. Vårat bästa tips

Efter många försök hittade vi till slut en sak som fungerade i princip varje gång. Lösningen var att fylla en smaknapp med frusen mango och ge till bebisen. Här får man kombinationen av att tugga på något, som dessutom är kallt, och en distraktion när det smakar gott.

Testa gärna olika saker i smaknappen för att se vad ditt barn gillar bäst. Några andra saker att testa kan vara frysta blåbär eller ärtor. Den enda nackdelen men den här lösningen är att det blir ganska kladdigt från mangon när den börjar tina.

Jag föredrar dock en glad och kladdig bebis än en ren och ledsen.

Relaterat inlägg: Hur hjälper man bebis med ont i magen?

Lämna en kommentar