Vilken ögonfärg får min bebis?

Barn ärver sina föräldrars gener som bestämmer ögonfärgen, men det är inte säkert att det blir samma färg, även om båda föräldrarna har det. Forskare trodde tidigare att ett barn ärvde ögonfärgen från sina föräldrar, och att brun ögonfärg är dominant.

Eftersom den bruna färgen är dominant så skulle föräldrar med bruna ögon inte kunna få ett barn som har blåa ögon.

Den teorin har visat sig vara felaktig, och det har visat sig att processen när ögonfärgen bestäms är mer komplex än man tidigare trodde. Nyare forskning har visat att två föräldrar med blå ögon kan få ett barn med bruna ögon, dock så är det väldigt ovanligt.

Här förklarar vi lite närmare hur ett barns ögonfärg avgörs.

Så bestäms bebisens ögonfärg

En persons ögonfärg beror på pigment i ögats iris. Iris är delen av ögot som omgärdar pupillen och har som uppgift att styra hur mycket ljus som släpps in i ögat. Den absolut vanligaste ögonfärgen i världen är brun.

Det beror på att anlagen för bruna ögon är mer dominant än de andra färgerna. Det innebär att brun ögonfärg har större chans att föras vidare till sitt barn än andra färger.

Man säger att ögonfärgen bestäms av vilka gener föräldrarna har. Generna man pratar om är gener som styr produktion, transport och lagring av melanin, som är ett pigment.

Din ögonfärg beror helt enkelt på hur mycket melanin som du har i din iris. En person med bruna ögon har mycket melanin, och en person med blå ögon har mycket mindre av det.

Lite enkelt förklarat kan man säga att om du har bruna ögon så är din kropp lite bättre på att både skapa och lagra melanin, vilket gör att du har mer av det i dina ögon. Mer melanin gör ögonen mörkare.

När kan man se ögonfärg på sin bebis?

Ögonfärgen på din bebis kan förändras med tiden. Det beror på att bebisens förmåga att producera och lagra melatonin utvecklas med åldern. Man brukar säga att en bebis ögonfärg kan ändras fram tills att de är ungefär ett år gamla.

Det kan ske små förändringar efter det, ibland flera år senare. Det är dock inga större förändringar, men kanske en liten skillnad i nyans. Efter ett år så vet du ungefär vilken ögonfärg ditt barn kommer ha resten av livet.

Sammanfattning

Det är omöjligt att säga vilken ögonfärg ens barn kommer att få, eftersom det är en komplex process som avgör vilken färg det blir. Tidigare trodde man att det berodde på bara en gen, men det har visat sig inte stämma.

Det är därifrån myten om att föräldrar med bruna ögon inte kan få ett barn med blå ögon kommer ifrån. Däremot kan man säga att föräldrar med bruna ögon förmodligen kommer få ett brunögt barn.

Fortsätt läsa: Guide – spara pengar till ditt barn

Informationen i artikeln är hämtad från medlineplus.gov.

Lämna en kommentar